Sockerrör

Sockerrör (Saccharum officinarum) är en flerårig stråväxt, syster till bambun och därav till utseendet närapå identiskt med bambu. Växten blir ofta tre till fyra meter högt. Man tar sticklingar av befintliga plantor för att plantera nya skott. Dessa skjuter fram upp till åtta gånger innan en omplantering behövs, efter skörd.

Sockerrörets ursprung

Man talar om Guinea som dess verkliga ursprungsområde där odling av sockerrör ha uppkommit för cirka 12 000 år sedan. Detta genom en tidig förädling av vildarten Saccharum robustum.

Sockerröret har spritts över hela världen med hjälp av flera historiska personer som du kanske känner till. Enligt en legend ska Alexander den store ska ha tagit med sig växten på fälttåg på 300-talet f.kr. Under den islamiska expansionen tog araberna sockerröret till Västeuropa via Sicilien och Spanien och Henrik sjöfararen förde grödan söderut på 1400-talet. Runt 700-talet introducerade Arabiska handelsmän sockret från södra Asien till andra delar av Medelhavet.
Marco Polo berättade om sockerrörsodlingar i Kina 1272. Portugiser och spanjorer tog sockerröret väster ut till Kanarieöarna.

Inte förrän 1493 tog Christoffer Columbus med sig sticklingar av sockerrör till Hispaniola, idag ön där Dominikanska republiken och Haiti ligger.

Under 900-talet fanns det enligt källor inte en enda by i Mesopotamien som inte odlade sockerrör.

Sockerrörets odlingshistoria har också en mörk sida. Stora områden låglandsskog har skövlats för att ge plats åt plantager, och sockerrörsodlingen i Västindien och Brasilien bidrog även till den omfattande slavhandeln dit från Afrika (slavar användes som billig arbetskraft på plantagerna).

Uppskattningsvis kommer 70% av all sockerproduktion i världen från från S. officinarum och hybrider från den arten. Det finns en teori om att sockerrören först fanns som en gröda i Nya Guinea runt 6000-talet f.Kr. Kristalliserat socker finns det först rapporterat om cirka 5,000 år sedan i Induskulturen, belägen i dagens Pakistan och norra Indien.

Vi har sockerröret att tacka för att rom finns och det finns ännu mer att berätta om romproduktion, fermentering och destillering om du kommer lite närmre och följer oss i vår artiklar.