Romskolan.se

Med stor kärlek till doft och smak har vi hittat en bästa vän sedan några år som givit oss mycket nöje och kunskap på en bred front. Vi talat om rom, en fantastisk dryck som gemene man mest känner till för att man använder den till de flesta drinkar man kan hitta i en bar. Ämnet är brett och med fler fantaster i en växande skara tycker vi det är kul att dela med oss av hur romen påverkar både ekonomi och vanor i ett kärleksfullt grepp. Detta låter säkert som en helt fantastiskt och enorm dröm i sig men vi får inte glömma den hemska tiden då afrikanska och europeiska slavar tvingades arbeta på den enorma sockerrörsfälten för att man skulle producera råsocker.

Det handlade om sockerproduktion som i sin tur, med lite roliga anekdoter, ledde till kärleken till rom som vi ser det i dag.

Romskolan

Följ med oss på en resa från sockerrörsproduktion till roliga rövarhistorier till romproduktion med fermentering, destillering samt lagring och buteljering. Det blir en resa på över 400 år blandat med fakta och hörsägen i en rolig blandning.

Vi tycker rom är en av det roligaste som finns och vill dela med oss av kunskap och den spännande historien om rom.  Först och främst tillverkas Rom av sockerrör. Antingen av sockerrörsjuice eller av melass, som är en restprodukt vid sockerframställning. Rom delas vanligen upp i tre olika stilar; fransk, brittisk och spansk. Saft från sockerrör används mest i den rom som ofta klassas som ”fransk stil”. Med dagens utveckling och intresse av rom runt om i världen är dessa inriktningar inte riktigt samma då många försöker hänga med och utveckla romen på olika sätt. Man blandar och mixar alla sorter. Den traditionella produktionen av rom på sin geografiska plats har gjort en förflyttning när bland andra europeiska företag importerar och gör egen lagring breddar utbudet och gör den mer spännande.

Vi står inför en enorm utveckling av romen och det är spännande att få dela med oss av hur det såg ut i början samt att dela kunskap och information om hur utvecklingen ser ut.