Rom

Många med oss tycker också att rom är det bästa som finns. Det är en dryck som kanske passar in överallt, både i drinkar och sipprom. Sipprom är en ganska ny benämning och betyder att du avnjuter din favoritdryck rumstempererad. Det är inte som med whiskey där många, med amerikanska filmer dricker sin whiskey on the rocks.

Egentligen finns det inga regler hu du ska dricks din rom men när du sippar din rom är det mest fördelaktigt att avnjuta den ljummen. Säger de som vet 😉

Rom med vatten

Som vi tidigare skriver bör du dricka din sipprom precis som du vill ha den. Att ha en skvätt vatten i romen kan göra susen för både smak och doft. Det är svårt att ge råd eftersom alla har olika aromer och styrka samt tålighet. Alla gillar inte samma och man dricker olika.

Du kanske gillar en mer vanlig styrka på runt 40% alkoholhalt och kan lätt njutas rumstempererad i ett tulpanglas.

En rom som är starkare uppemot 50% eller mer kan vara njutbar med en skvätt vatten i. Det enklaste sättet att tilföra vatten är att doppa ett sugrör i ett glas vatten och täppa till med fingret uppe, lyfta och sedan släppa den i ditt romglas. Aromerna kan lyfta och släppas ut men det är alltid din personliga känsla och upplevelse som ska tilltala dig.

Starkare romdrycker kan vara upp emot 60% eller mer. De är ofta vita och har en benämning Overproof. Du bör veta att det är en anna upplevelse som kan vara obekväm till en början. Både smaker och dofter lutar åt kemiska dofter liknande aceton eller spolarvätska.

Som vanligt bör du förstå vad du dricker och njuta med tiden när du åtagit dig ett uns av erfarenhet om destillatet rom. För det mesta blandar vi ingen rom med vatten men det är ju en smaksak.

Jamaica funk

Den absolut mest utmanande romen är förmodligen romer från Jamaica med mycket estrar. Estrar är kemiska substanser som kommer från fermentering och destillering i speciella processer som gör både doft och smak fenomenalt starka och intensiva. Jamaica funk kallas riktningen på dessa och de ät någonting speciellt när du träffar på dem, det är en garanti.

Rom till drinken

Den som inte tidigare tror att du smakat rom har med stor säkerhet fått i dig både den ena och den andra romen i drinkar. Rom är en grund för många drinkar och det går att göra listan lång. för att blanda drinkar hemma är detta en kort lista som blir förhållandevis enklat att göra själv hemma.