Lite om rom

Vi berättar lite om rom och skillnaderna på de olika produktionsmetoderna. Spansk rom, fransk agricole och brittisk rom beror på härkomst och kolonialiseringen i Karibien. Detta hände på 1500-talet och slavar försåg världen med socker.

Lite om rom och vi börjar historien med hur socker var en handelsvara och hade ett högt värde. Det gjorde att man kunde ha sockret inlåst i värdeskåp som valuta. Endast kungligheter och adel hade råd med denna ädla vara. Det blev snabbt en hysteri kring sockerplantagen och produktion av socker. Slaveriet gjorde att man tog tillfånga människor från Afrika och Europa.

Där härjade portugiser, britter, fransmän och holländare. De etablerade sig på karibiska öarna för att tjäna stora pengar.

Smak och doft

Smak och doft utgjorde en stor skillnad. I grund och botten har de olika stilarna fått en karaktär som bygger på vad man hade för förutsättningar. Man hittade förvaring för frakt av produkterna och förändrade ovetandes innehållet. Detta skedde på ekfat i stor utsträckning och man upptäckte att det gav en färg till den lagrade vätskan. Där fanns Bourbonfat, Franska ekfat och gamla sherryfat som påverkade innehållet mer än vad man hade kunnat ana. Idag är det själva slutfinishen och det om ger karaktär och inriktning på det vi köper.

Lite om rom och ransonering

Rom ersatte öl och vatten på skeppen redan 1655 i brittiska flottan. Det var illa med förvaring och att hålla dessa varor färska. Romen gjorde att man fick lite bukt med olydnad och deras hemska livskvalitet som besättning. Besättningen blev i alla fall lite gladare till lynnet.

Spansk produktionsstil

Spanska kolonier producerade främst rom med melass. Denna rom är oftast åt det söta hållet med väldigt avrundade smaker. Typiskt producerad på Guatemala eller Cuba.

Brittisk produktionsstil

Brittiska kolonier framställde oftast rom med melass. Den trögflytande restprodukten som blev kvar efter att man slungat klart råsockret. Den brittiska stilen är ofta ”funky” och kan ha en söt karaktär. Den brittiska stilen är producerad på Barbados eller Jamaica. Båda dessa öar har lokala överenskommelser om att inte söta romen.

Fransk produktionsstil

Rhum Agricole eller fransk rom är mestadels producerat direkt från färsk sockerrörsjuice. Karaktären ör gräsiga toner med en rå kärna av ek eller frukt på olika sätt. Den påminner om Grappa och är ofta torr.

Dessa gräsiga tonerna hittar du i rom från de franska kolonierna. Guadeloupe, Haiti och Marie Galante.