Fermentering

Fermentering eller jäsning är en process som lätt förklarat gör att mäsken blir till alkohol. Med rätt temperatur med socker och jäst blir en kemisk process alkohol. Det blir en bubblande röra, som i en kemisk procedur förvandlar socker och jäst till alkohol. Samma som den kemiska beteckningen C2H5OH. Alkoholen som produceras i denna process ska inte drickas utan att förädlas och renas.

För att det ska bli drickbar rom av detta bär en lång process. Från det att fermentering, destillering, lagring, buteljering och blandning blir till drickbart.

Förädlingen tar ganska lång från sockerrörsskörd till lagrad rom på flaska. Att framställa alkohol från mäsken tar det ett par dagar eller timmar om du så vill.

Den fermentering som sker misstänker man upptäcktes av de slavar som jobbade på sockerplantagen. Om man slår ihop härkomst med kunskap och tradition. Kan man lätt misstänka att kunskap fanns i Storbritanien eller Holland att framställa brygd och öl.

Det är mycket möjligt att man förstod att melassen, slaggprodukten som låg på baksidan efter att råsockret slungats ur. Kunde fermenteras och användas som rusdryck. ingeting är skrivet i sten och det finns bara misstankar. Om än intressanta spekulationer för att framställa möjligheter i historien.

Fermentering av Melasss

Melass fermenterades på baksidan av sockerplantagen. Den restprodukt som ingen ville ha efter att sockret var bortslungat och sålt. Stod och jäste i en perfekt harmoni med naturen. Förutsättningar skapades med både rätt temperatur, fuktighet samt regnvatten. Allt var en slump, något vi fortfarande kan vara tacksamma för.

Melassen hade inte kunnat fermentera sig själv utan behövde en utspädning till under 20% för at kunna jäsa. Detta skötte naturen och allt blev som det skulle. Kvällen för slavarna kanske lättade lite med att man kunde berusa sig med jäsningen av den överblivna melassen.